Visszatér a nagybetűs Tél

2021.01.21 20:50
A hét elején jellemző enyheség helyét a nagybetűs Tél veszi át, Tél tábornok komoly támadást indít. Lássuk a részleteket!

A hét döntő részén még enyhe lesz az idő, pénteken a csúcshőmérséklet a 15°C-ot is elérheti és reggel is 5°C felett marad a hőmérséklet! A napos pénteket követően szombatra azonban egy peremciklon okoz borongós, még esős időt. A légörvény középpontja végig tőlünk északnyugatra lesz, szóval a melegszektorban még enyhe légtömegek fognak dominálni, így esőre kell készülni. A legtöbb csapadék megyénk nyugati szélén várható, itt akár 15 mm is összegyűlhet. A csúcshőmérséklet általában 7-11°C körül lesz.

Vasárnap egy újabb örvény, ezúttal egy mediterrán ciklon fogja meghatározni az időjárást. A szombati légörvényhez képest annyiban fog változni a helyzet, hogy ez a depresszió középpontjával végig tőlünk délkeletre lesz, így a Dunántúl mindenképp, de jó eséllyel az ország legnagyobb része a hidegszektorban lesz, azaz a mediterrán ciklon hátoldalán előretörő sarkvidéki légtömegek és a csapadék egyidőben lesz felettünk, tehát havazásra, a késő esti órákban pedig intenzív havazásra kell készülni. A benyomuló sarki légtömeg hatására délután nemhogy emelkedni, de csökkenni fog a hőmérséklet, este már fagyhat is. A hó mennyisége a szeszélyes pálya miatt bizonytalan, de nagy esély van 5 cm-t meghaladó, sőt, akár 10-15 cm friss hóra is. A megerősödő északnyugati szél hordhatja a havat.

A légörvény hétfőn elhagyja térségünket, de hátoldalán továbbra is zavartalan lesz a hideg beáramlása, így napközben is szeles időnk lesz és a maximumhőmérséklet csupán -1 +3°C közt lesz, kedd hajnalban pedig nagy területen hűlhet -5°C alá a levegő, a fagyzugokban akár -8 -10°C-ot is mérhetünk!  A hideg idő a hét végéig ki fog tartani!

Az első ábra a 24.-én vasárnap este 21 órakor várható helyzetet mutatja be. A nyilak a hideg- és meleg légtömeg mozgását mutatják. A középponttól nyugatra, azaz a ciklon hátoldalán jól látszik az intenzív, óránként 1-3 cm friss havat produkáló csapadékmező.

A második ábra a már északkeletre tartó ciklon és a nyugati áramlást blokkoló anticiklon helyzetét mutatja be január 26.-án kedden éjfélkor. A két légörvény együtt elősegíti a hideg benyomulását északnyugati irányból, míg az anticiklon nem engedi a meleg levegő keletre nyomulását sem. (Középpontját a sárga "M" jelöli. M=magas légnyomás, A=alacsony légny.)

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu