Szürke hétköznapok, majd változás jöhet

2020.12.17 13:32

Makacsnak bizonyul a hidegpárna, a ködös, nyirkos idő nem enged szorításából. A borongós időért egy anticiklon a felelős, amely nem engedi térségünkbe azokat a frontokat, amelyek kisöpörhetnék a medencében megülepedett nedves levegőt és a rétegfelhőzetet. A napokban ugyan több gyenge, feloszló front is elérte térségünket, de nem voltak elég erősek a hidegpárna felszakításához. 

A következő napokban is marad az egyhangú, enyhe időállás, legfeljebb szitálás és köd tarkíthatja a borult időt. A hőmérséklet is meglehetősen szűk intervallumban marad, egészen jövő hét keddig/szerdáig reggelente 0, +4°C, délutánonként pedig +1, +5°C-ot mérhetünk majd. 

Az OMSZ fronttérképén jól látható a térségünket uraló méretes anticiklon(középpontját kék M jelöli (M=magas, A=alacsony légnyomás)

A változás jelen állás szerint szenteste napjára körvonalazódik, amikor egy, most még New Yorkban havazást okozó, majd az óceán felett új erőre kapó ciklon melegfronti szakasza érheti el a térséget. A frontot jelen állás szerint erős déli szél és csapadék is kísérni fogja, de havazásra sajnos jelentéktelen esély mutatkozik. A folytatás viszont már izgalmasabb lehet, hiszen Karácsony napján az említett légörvény hidegfrontja is elér majd minket, mögötte viszont jelentős bizonytalanság mellett vagy csak sakrvidéki eredetű légtömegek érkeznek hozzánk, vagy pedig megérkezhet az első havazás is! A bizonytalanság még meglehetősen nagy, de a későbbi várható időjárásról még új cikkel jelentkezem!

A GFS modell 850 hPa-os (km 1500 m magasság) hőmérsékleti előrejelzése december 26.-án reggel 6 órára...

és 2021 január elsején 6 órára. 

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu