Komoly hidegbetörés van kibontakozóban

2021.02.08 11:12
Az elmúlt néhány napban hazánk egy frontzóna melegszektorában foglalt helyet, miközben tőlünk északra kemény tél tombolt. A helyzet azonban gyökeresen változik, ugyanis egy mediterrán ciklon mögött északnyugatról utat talál a szibériai hideg, így csütörtöktől az elmúlt évek legkeményebb téli időszaka veszi kezdetét. Nézzük a részleteket:

Hétfőn, kedden és szerdán is borongós, gyakran esős idő lesz, de hétfő este és kedden átmenetileg havazás is előfordulhat. A három napban előreláthatólag sok eső fog esni, a csapadékösszeg többfelé 20-30 mm körül lehet. Ezekben a napokban még nem várható érdemi lehűlés, reggelente 0, +3°C-ra, délutánonként pedig 4-9°C-ra van kilátás.

A markáns változás csütörtökön következik be, amikor kezdetben egy mediterrán ciklon előtt még enyhébb légtömeg érkezik kiadós esővel, majd napközben, ahogy a ciklon középpontja fokozatosan keletebbre kerül, északnyugat felől viharos erővel sarkvidéki eredetű, igen hideg levegő tör be, így a hőmérséklet akár 1-2 óra alatt 10°C-ot is zuhanhat, a kezdeti 3-4 fok helyett délutánra már csak -4  -8°C várható. A hó mennyisége még igen bizonytalan, de legnagyobb eséllyel 3-8 cm-es hóréteg várható, amit a viharos szél hordhat. A halmazállapot-váltás idején átmenetileg ónos eső is eshet. Késő estére megyénk nagy részén már -10°C-ig hűl le a levegő.

A folytatásban nyugalomba jut a hideg légtömeg, derült, fagyos, igazi téli időnk lesz. A minimumhőmérsékletek nagyban függnek a lehulló hótól, de általában -10, -14°C-ra készülhetünk, viszont ha összefüggő hóréteg alakul ki, akkor akár -15, -20°C is lehet a leghidegebb órákban, napközben pedig -5  -10°C-ra van kilátás. A hideg idő előreláthatóan hosszabb ideig vendégünk marad, jelen állás szerint a mélypont jövő hét kedden lehet, ekkor megyei átlagban is -15°C köré, a fagyzugokban pedig -20 -25°C-ig zuhan majd a hőmérséklet.

Az első két ábra a csütörtök délutánra illetve péntek délelőttre várható helyzetet mutatja be. A skandináv anticiklon meglehetősen erős és blokkolja a nyugat felől érkező enyhébb levegő útját, maí a kelet felé távolodó mediterrán ciklon hátoldala erősíti az anticiklon által is generált északkeleti áramlást. (M=magas légnyomás, A=alacsony lny., a nyilak az áramlás irányát jelzik)

Az utolsó ábra csupán egy lehetséges forgatókönyv, mely szerint 17.-e körül egy újabb mediterrán ciklon okozhat havazást, majd újabb, erős hidegbetörést. Ennek kimeletele még meglehetősen bizonytalan, de ha a blokkoló anticiklon kitart, akkor jó esély van a tartós zimankóra, hiszen északon rendkívül nagy mennyiségű hideg levegő áll rendelkezésre, ami csak arra vár, hogy lezúdulhasson.

(megj.: Ajkán 2015. óta a februári minimumrekord, ami egyben abszolút rekord is -17,4°C. Nos, ez az érték jó eséllyel megdőlhet, a tornai állomás pedig történetének eddigi leghidegebb időszaka elé néz, szóval lesz miért izgulni =D )

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu