Hidegbetörés: de mi várható Karácsonykor?

2021.12.16 19:30
Sajnos a karácsonyi időszak az elmúlt évek decembereiben kivétel nélkül átlagon felüli, egy-egy évben tavasziasan enyhe hőmérsékleteket hozott. A legnagyobb kiugrás 2019-ben jelentkezett, ekkor az ünnepek előtt 18-án 18,4°C-kal tetőzött a hőmérséklet. Az egyetlen hőmérsékletileg télies karácsonyunk 2016-ban volt az oldalfennállása óta, de érdemi hótakaró ekkor sem borította a tájat. Idén viszont kissé másképp néz ki a helyzet...
A héten felettünk lévő anticiklon fokozatosan a Brit-szigetek fölé húzódik és megerősödik, valamint tőlünk északkeletre egy meglehetősen markáns légörvény is kimélyül és a kettő közös áramlási rendszerében észak-északkelet felől hideg, sarkvidéki légtömegek érik el hazánkat. Ez a légtömeg viszont sarkvidéki mivoltából kifolyólag meglehetősen száraz, így érkezését legfeljebb egy-egy futó hózápor kísérheti.

Az ábrán a 2015-19-es időszak napi maximumhőmérsékletei láthatóak. Jól kirajzolódik a karácsony tájéki kiugrás, melynek legmagasabb pontja december 24-e és 25-e, majd 26-ától év végéig az átlagban már masszív lehűlés figyelhető meg.

A hideg levegő első hulláma pénteken érkezik meg a magasban, de ebből a talajszinten a hajnalban megerősödő északi szélen kívül nem sokat fogunk érezni, viszont egyre többet fog sütni a nap.

Szombaton a péntekihez hasonló, erősen, olykor viharosan szeles, napos, de még enyhe időre készülhetünk, a legerősebb széllökések 50-60 km/h közt várhatóak, délután pedig 4-6°C-ra van kilátás. Csapadék nem várható.

Az igazán zord légtömeg majd hétfőn virradóra kezd beáramlani a Kárpát-medencébe. Ekkor még erősebb, 70-80km/h-s északi szélre készülhetünk, csapadék legfeljebb elszórt futó hózáporokból lehet. A hőmérséklet napközben már 5°C alatt marad.

A jövő hét derekán hideg időre készüülhetünk, éjjelente -5 -10°C-os faggyal, napközben pedig 0; -3°C-os maximumokkal. (megj.: a Bakony völgyeiben és Apácatornán főként szerdán reggelre -10 -13°C sem kizárt!)

Így érkezik meg a hideg keddre: (Az M magas, (anticiklon) az A alacsony (ciklon) légnyomást jelez)

A hét második felében mozgalmas időszak kezdődhet, ugyanis nyugat-délnyugat felől enyhébb, de nedvesebb léghullámok érhetnek el minket. Ezzel kapcsolatban a nagy időtáv miatt hatalmas a bizonytalanság, hiszen a hideg és meleg légtömeg határa és a ciklongenezis helye, a centrumok mélysége terén egyenlőre nagy a bizonytalanság, csak a saccométerre hallgathatunk. De a csúnya szavak helyett mindez egyszerűbben megfogalmazva a következőképpen néz ki: 

Szentestére három lehetséges forgatókönyv van: Az első a csendes, száraz, kemény hideg, a második a hideg idő havazással kombinálva, a harmadik pedig a ciklon előoldala, ami enyhe, esős időt hozhat. Jelenleg mindháromra nagyjából azonos esély van, ámbár szomorúan írom, de sajnos kissé mégis a harmadik, enyhébb felé billen a mérleg nyelve. Viszont a kocka még nincs elvetve, élvezzük ki a hidegebb periódust és még nem esélytelen a havazás sem!

Íme a két csapadékesélyes forgatókönyv:

Az ECMWF jelenleg pesszimista: enyhe, óceáni légtömeg érkezne egy délnyugat-európai ciklon előoldalán

A GFS ezzel szemben optimistább: A tőlünk délre elhúzó mediterrán ciklon hidegszektorába kerülhetnénk és ebből bizony hó lenne

Érdemes tehát figyelni az oldalt és az instagramos előrejelzést is, hiszen néhány napon belül közelebbi képet kaphatunk!  A korábbi évekhez képest sokkal nagyobb az esély a fehér karácsonyra, de ez még nem borítékolható. Ami szinte biztos: advent utolsó hete télies hőmérsékletek és szikrázó napsütés jegyében fog telni és az ünnepek is sok izgalmat tartogatnak.

A tél későbbi része is tartogathat meglepetéseket, hiszen a makroszinoptikus skálájú folyamatok kedveznek egy izgalmas szezonhoz! Reméljük a legjobbakat! A friss fejleményekkel néhány nap múlva ismét jelentkezem!

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu