Ez történt júliusban Apácatornán (2022)

2022.08.05 10:25
Az idei év hetedik hónapja folytatta a többnyire eseménytelen, anticiklonos jellegű, aszályos hónapok sorát, viszont bár országosan az 5. legmelegebb július lett, Tornán mégis kevéssel az átlag alatt zárt, hiszen a száraz levegőben éjjel a fagyzugos hatás jobban tudott érvényesülni. Csapadék a hó elején és végén hullott és gyakori vendégünk volt a hőség is, a szárazság sajnos fokozódott. Na de nézzük meg kicsit részletesebben!

Elsején a még júniusban kezdődő hőhullám határozta meg az időjárást, ezen a napon 36,6°C lett a maximum, majd este egy vérszegény hidegfront hozott némi felfrissülést és 2,3 mm csapadék is hullott. A lehűlés nem tartott sokáig, hiszen 3-án már vissza is tért a hőség, 4-én pedig már 34 foknál is melegebb volt. 5-én aztán a ránk nehezedő anticiklonális híd kissé eltolódott, utat engedve ezzel egy hidegfrontnak, ami az Alpokon hullámot vetett, így csak lassan vonult át felettünk. Ez már erősebb volt elődjénél, a hőmérséklet jelentősen visszaesett és végre kiadósabb csapadékot is hozott, ami az első napon áztató esőként érkezett, 6-án és 7-én pedig  konvektív formában, utóbbi napon zivatar is kialakult. A frontból összesen 25,5 mm csapadék hullott, a legtöbb, 14,7 mm 5-én. Az ezt követő bő egy hétben egy tőlünk nyugatra örvénylő anticiklon peremén északnyugat felől hűvösebb levegő áramlott hazánk föle, így a hőmérsékletek kellemes, 24-28°C körüli tartományban mozogtak, reggelente viszont erős volt a lehűlés, 11-én, 12-én és 13-án is 6,7°C volt a minimum. 13-án ismét melegedés vette kezdetét és másnap már 35°C-os forróság tombolt, ami amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is, hiszen 14-én gyenge hidegfront hozott felfrissülést. 15-étől egy magassági gerinc húzódott fölénk, amiben nagyon száraz és egyre melegebb léghullámok érkeztek, újabb, erős hőhullám kezdett kibontakozni. A forróság előtt üdítő volt a 18-ai a hajnal, amikor 6,6°C-ig süllyedt a hőmérséklet, ami egyben a legalacsonyabb érték is lett a hónap során. Ezen a napon viszont már újfent átléptük a 30, két nap múlva pedig a 35°C-ot is, 21-e és 23-a közt pedig már a 37 fokot nézegette a higanyszál, a páratartalom pedig délutánonként 20% köré csökkent. A kánikula 23-án tetőzött 37,5°C-kal, ilyen magas értéket az állomás telepítése óta még nem rögzítettek a műszerek. Még ezen a napon megérkezett a felfrissülés, az érkező hidegfront fél óra alatt 12°C-ot hűtött a levegőn, a szele porvihart kavart és éjszaka egy zivatar is átvonult, ami 5,2 mm csapadékával igyekezett enyhíteni az ekkorra már súlyossá vált aszályt. A meleg levegő azonban nehezen engedett, már a front utáni napon is 31°C volt, 29-én pedig 34,2°C-ig emelkedett a hőmérséklet, majd 30-án egy rövid hullámú teknő vetett véget az elhúzódó forróságnak és a délelőtt során egy intenzív zivatarból rövid idő alatt 13,9 mm esett. Július utolsó napja már kellemes, napos nyári idővel telt. 

Július középhőmérséklete 21,43°C lett, ami 0,1°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. A hónap csapadékösszege 50,3 mm lett, ami 20,9 mm-rel, azaz közel 30%-kal kevesebb a normálnál. (megj.: így is szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen ez országos szinten nem kevés, sajnos a Kiskunság területi átlagban is 0-5 mm közötti csapadékot kapott csak)

Külön érdemesnek tartom megemlíteni, hogy az immár 13 hónapja tartó, egyre súlyosbodó szárazság milyen nyomokat hagyott a Somló környékén. A Torna-patak vizállása rendkívül alacsony, mindössze 13 cm mélységű víz volt a mederben. Az otthoni kútban a talajvíz változása is jól nyomonkövethető, a hó elején még 130 cm körüli, a hó végén viszont már csak 110 cm vízoszlopot mértem. A normál vízállás  valahol 170-200 cm körül szokott mozogni. (a mérések természetesen vízkivétel után legalább 12 óra töltődést követően történtek).

 A szántóföldi növények közül a kukorica szenved leginkább, jellemzően 1-1,5 méter körüli növénymagasság figyelhető meg. A táblák levele erősen furulyázik, sok helyen már szárad, a címerhányás ellenére alig van cső a növényeken. A napraforgó felkopaszodott, fonnyadt levelű, kis virágú táblákat alkot, magassága szintén jócskán elmarad az egészségestől. A vízigényesebb fák levele több helyen már majdnem teljesen lehullott, a nem víz mellett álló fűz- és nyárfafélék október végi, november eleji képet mutatnak, de a Somló cseres-tölgyes-gyertyános erdőiben is nagy, összefüggő száraz foltokat figyelhetünk meg. Az idei évben eddig 276,6 mm cspadék hullott, ami jócskán elmarad az ilyenkor normálistól. A talaj felső 1 méteres rétegéből nagyjából 150 mm eső hiányzik. A fotók között láthattok majd képeket a torna környéki állapotokról. 

Az alábbi táblázat a hónap számszerű adatait foglalja össze, zárójelben az átlagtól való eltérés látható.

2022 július-Apácatorna
Hőmérséklet:
Havi kh.: 21,43°C (-0,07°C)
Tmin átlag: 13,0°C
Tmax átlag: 29,85°C
Havi absz. Tmin: 6,6°C (18-án)
Havi absz. Tmax: 37,5°C (23-án)
Nyári napok száma:
(Tmax>=25°C)
24 db  (0)
Hőségnapok száma:
(Tmax>=30°C)
16 db (+5)
Forró napok száma:
(Tmax>=35°C)
6 db (+5)
Csapadék:
Havi csapadékösszeg: 50,3 mm (-20,9 mm)
Csapadékos napok
száma:
7 db
Zivataros napok száma: 2 db
Jégesős napok száma: 0 db
Legnagyobb napi 
csapadékösszeg:
14,7 mm (5-én)
Ködös napok száma: 1 db

 

Aszály: 

A képek július 21-én, 23-án és 26-án készültek.

 

Írta: Farkas Zoltán

 

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu