Csomag érkezik Szibériából

2021.01.12 10:18
A következő napokban változékonyabbra, majd péntektől egyre zordabbra fordul dőjárásunk, Tél tábornok végre kitesz magáért. Nézzük a részleteket!

Kedden átmenetileg szárazabb levegő lesz felettünk, így az erősen fagyos hajnalt követően kezdetben napos (helyenként zúzmarás köddel tarkított) lesz az idő, majd déltájban északnyugat felől beborul az ég és gyenge csapadék érkezik, de ennek halmazállapota meglehetősen vegyes lesz, elsősorban hó, de havas eső, ónos eső és fagyott eső is hullhat. Megmaradó hórétegre is van esély, de a Bakonyt kivéve ennek vastagsága 5 cm alatt marad. Várhatóan megyénk nyugati harmada kapja a legtöbb csapadékot, de a szakadozott rendszer miatt lesznek száraz területek is! Délután -3 +2°C-ra számíthatunk.

Szerdán északkelet felől megkezdődik a sarkvidéki légtömeg előretörése, megerősödik az északkeleti szél és erős lehűlés veszi kezdetét. A hideg szárazon jön, legfeljebb egy-egy hózápor fehérítheti ki átmenetileg a tájat. A hideg hatása péntektől válik igazán érezhetővé, hiszen ekkorra a sarkvidéki eredetű légtömeg nyugalomba jut, így ezen a napon a derült, szélcsendes hajnalon már -8 -10°C-ig is le fog hűlni a levegő és napközben sem lesz melegebb 0°C-nál.

A napos, hideg idő hétvégén is folytatódik, szombaton reggel már -9 -14°C köré csökken majd a hőmérséklet és délután is megyeszerte fagyni fog, mindössze -1  -6°C-ra vankilátás a legmelegebb órákban.

A hidegbetörés mélypontja vasárnapra esik, ekkor már megyeszerte -10°C alá süllyed majd a hőmérséklet, a fagyzugokban akár -15°C-nál is hidegebb lehet! A zord hajnalt követően délután -4 -10°C köré melegszik majd az idő.

A jövő hét elején még nagy lesz a bizonytalanság, de várhatóan enyhülés kezdődik.

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu