Bejegyzett állomással bővültünk

2021.11.15 09:53

Akik követik az oldalt és olvassák az újdonságokat bizonyára már tudják, hogy az apácatornai mérőállomás bizony egyelég fagyzugos helyen áll. Erre a dologra a metnet.hu kollégái is felfigyeltek, hiszen az oldal fórumára is szoktam írni, illetve néhányan az oldalam bejegyzéseit is nyomon követik. Ennek kapcsán az említett weboldal munkatársa megkeresett engem, hogy szeretnének egy hozzájuk bejegyzett állomást telepíteni hozzám, amelynek a méréseit az interneten keresztül ők is láthatják. Természetesen támogattam az ötletet és 2021 november 13-án meg is érkezett az új készülék, melynek adatait Ti is elérhetitek a linkre kattintva. 

Az új állomás hasonlóan a meglévőhöz mér hőmérsékletet, harmatpontot, páratartalmat, csapadékot, szélirányt és szélsebességet is, valamint az én állomásommal együtt riasztással is rendelkezik. A saját állomásom szélmérő műszerét sajnos nem tudtam megfelelő magasságba elhelyezni, mivel az állomás egybeépített és a fő prioritást a hőmérséklet mérése élvezi, amelyet 2 méter magasan ír elő a meteorológia. Az új szélszenzor viszont már megfelelően 10 méter magasságba került felszerelésre, így ettől a naptól kezdve pontos széladataim is vannak. A többi paramétert, így a hőmérsékletet is viszont a saját állomásom adataiból fogom feljegyezni, de decembertől az új állomás 7 perces adatsoraiból is számolok havi közepet a szokásos minimumok és maximumok átlagából számolt mellett, ami meg fog jelenni az elemzésekben. (Az ilyen módon számított hőmérsékletek általában 0,5°C-kal alacsonyabbak mint a Tmin/Tmax átlagból számoltak) Az elmúlt napok hidegpárnás időjárása túl sok izgalmat még nem eredményezett, de csütörtökön érkezhet egy hidegfront, valamint jövő hét elején akár drasztikusabb lehűlés is érkezhet, ami már több izgalmat tartogat. Az elmúlt két év is hozott izgalmakat, pedig nagy téltámadás még nem volt, mióta Tornán mérőállomásom van, nemúgy mint 2017 januárja vagy 2018 februárjának vége, amikor -20°C alatti hidegeket is mértek a helyiek, reméljük az idei tél is tartogat kellemes meglepetéseket. 

(az állomás tartószerkezete egyenlőre ideiglenes a tesztüzem erejéig, később fix állványzatra kerülnek a műszerek. Egy későbbi cikkben részletesen bemutatom a szenzorokat és működési elvüket is. Az állomás telepítése kapcsán külön köszönet illeti Vityi Nándort, a metnet munkatársát és legjobb barátomat, Novák Tamást is.)

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu