A téli meleg- és hidegfrontokról

2022.12.16 12:50

A téli időszakban gyakori vendégeink a frontok, amelyek viselkedése azonban drasztikusan eltér nyári társaiktól. Időnként, amikor mediterrán ciklonhoz kapcsolódva vonulnak át, akkor kifejezetten jól megfigyelhetők a köztük lévő különbségek. Így történt ez 2022. december 14-18-a között is, amikor egy többközéppontú mediterrán ciklonrendszer vonult el tőlünk nyugatra. Vizsgáljuk meg ennek a pár  napnak az eseményeit, hogy felfedezzük a frontok egyedi tulajdonságait!

 

December 10-12 között már elvonult egy mediterrán légörvény, melynek hátoldalán fagyos, sarkvidéki légtömeg érkezett fölénk, így napos, hideg, téli időben volt részünk. 

A derűs idő 14-én estig tartott, amikor délnyugat felől az alacsonnyomású rendszer melegfrontjához kapcsolódva először fátyol, majd lepelfelhőzet érkezett térségünkbe. Ez gátolta az éjszakai lehűlést, a másnapi minimum este állt be -3°C-kal, mikörben az azt megelőző napon -8,3°C-ig tudott csökkenni a hőmérséklet. A légnyomás 14-én reggel 1016hPa volt, de estére 3 hPa-t süllyedt. Ez a ciklon tőlünk délre vonult, csapadékot nem okozott térségünkben. 

15-én egész nap borult volt az ég, csapadék estig nem volt. A második cikloncentrum ekkor még csak Olaszország felett járt. A légnyomás lassan süllyedt, este 1008 hPa-t olvastam le a barométerről. Késő délutántól már előfordult szitálás a frontfelhőzet alatt képződött rétegfelhőzetből, majd 22 óra táján délnyugatról csapadékzóna érkezett, amelyből nalunk 5,2 mm eső esett, de Zala megye nyugati tájain, ahol jobban beragadt a hideg, ónos eső is előfordult. A hőmérséklet csaknem stagnált, lassú, napi kb 1°C-os emelkedés volt jellemző. 

16-án még mindig felettünk volt a front, a magasban érkező nedves, enyhe légtömeg és a hideg talaj hatására köd képződött és kisebb esők is előfordultak. A barométerállás reggel 1002 hPa, majd lassan emelkedik, délben már 1006 hPa. A szél reggel még mérsékelt délies volt, de 12 órakor nyugatiba fordult. A magasban eközben igen enyhe légtömeg érkezett a ciklon előoldalán, a melegszektorban, délkeleten, ahol jobban átleverte a légtömegeket az erős déli szél, 13-16°C-ot mutattak a hőmérőn, míg nálunk ekkor +2,8°C volt. Ennek az az oka, hogy térségünkben jobban tartotta magát a korábbi hideg levegő a gyenge légmozgásnak köszönhetően. 

Légköri helyzet december 16-án hajnalban. A melegfront épp felettünk vonul.

 

16-án délután aztán megérkezett a légörvény hátoldalán a hidegfront mögött felhalmozódott sarkvidéki eredetű légtömeg is. Ez olyannyira labilizálta a légkört, hogy délkeleten többfelé zivatarok pattantak ki, miközben északnyugaton már havazott. A hidegfront összcsapadéka 5,4 mm lett, melynek jelentős része záporos intenzitással hullott le.

Másnap napközben még sok volt a felhő, de már inkább a gomolyos szerkezet került túlsúlyba, ami jelezte a légkör instabilitását. Hótakaró sajnos nem alakult ki, mert a délnyugatról érkező csapadéktömböket a száraz, hideg északnyugati szél pillanatok alatt szétzilálta. A légnyomás 16-án reggel 1008 hPa, éjfélkor 1012 hPa, 17-én délben 1020 hPa, este 11-kor 1031 hPa, 18-án pedig már 1038 hPa volt. Ez a gyors és jelentős nyomásemelkedés amiatt történt, hogy nyugatról egy köztes anticiklon húzódott fölénk, viszont a távolodó depresszió és a magasnyomás közt kialakult jelentős, országon belül 10 hPa körüli nyomásgrádiens-változás viharos, 60-70 km/h-s szelet generált. A ciklon mögött 18-án reggel nyugalomba jutott a hideg, így -8,7°C-ig csökkent a hőmérséklet és az egész napos tiszta, szélcsendes, hideg időben is csak 0°C köré melegedett fel a levegő.

 

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy miként változott az időjárás jellege és a légnyomás a ciklon közeledtétől addig, amíg el nem hagyta térségünket. Szépen megfigyelhető, hogy laikusként mennyi minden kikövetkeztethető az esetek többségében a légnyomás változásaiból. 

 

Röviden összefoglalva tehát télen jellemző, hogy míg a melegfrontok csak szépen, lassan, akár több nap alatt vonulnak át felettünk és tartósan felhős, csapadékos időt eredményeznek, addig a hidegfrontok gyorsan, ahár néhány óra alatt átrobognak a térségen és a mögöttük beáramló sűrű és általában száraz hideg levegő hatására kristálytiszta, derűlt időjárás alakul ki, ilyenkor jellemzőek az erős fagyok is.

 

Írta: Farkas Zoltán

  



 

Elérhetőség

meteoblog
Ajka
8400
farkaszoltan02@freemail.hu